Proč to děláme


Proč máme nedostatek vitamínů a minerálů?

Největším současným problémem naší výživy je, že není schopna dodat dostatečné množství některých základních živin do našeho organismu. A navíc obsahuje nadbytek chemických látek, které jsou pro lidský organismus škodlivé. V následujícím textu Vám chci ukázat příčiny a možná řešení nedostatku vitamínů, minerálů a dalších nezbytných látek v našem organismu. Chcete vědět, proč vzniká tento deficit? Zajímá vás řešení tohoto problému? Pak čtěte dále.

Proč jíme?

Lidské tělo je velmi složitý organismus, který pracuje 24 hodin denně. Aby mohl správně fungovat, potřebuje palivo - živiny. Pokud však nejsou dodávány všechny živiny v dostatečném množství, vyhovující kvalitě a optimálním poměru, nemůže náš organismus pracovat na plný výkon. A navíc může dojít k jeho poškození.

"Hlavním úkolem výživy je dodat organismu veškeré potřebné živiny a stavební látky"

Jsou to sacharidy, bílkoviny a tuky jež jsou základními stavebními kameny a zdroje energie pro náš organismus a dále vitamíny, minerály a stopové prvky, aminokyseliny a enzymy, které spouští a regulují biochemické procesy v našem těle. V neposlední řadě sem patří i vláknina, která je nezbytná pro správnou funkci střev a tím vylučování tuhých zbytků potravy z organismu. Nefunguje-li správně toto vylučování, dochází k zahnívání zbytků stravy ve střevech a vzniklé toxické látky pronikají ze střeva do organismu. Největším současným problémem naší výživy je, že není schopna dodat dostatečné množství některých základních živin do našeho organismu. A navíc obsahuje nadbytek chemických látek, které jsou pro lidský organismus škodlivé.

Co je příčinou nedostatku vitamínů ve stravě?

Současný životní styl. Žijeme ve smogem zamořených oblastech, stresováni hlukem, davem lidí, existenčními obavami a spěchem. Zemědělské půdy jsou vyčerpány a neobsahují dostatek některých důležitých živin. To následně způsobuje, že i v potravinách tyto látky chybí. Průmyslovým zpracováním a konzervací se potraviny dále znehodnocují a chemicky zamořují. Navíc jíme ve spěchu. Tím dochází k nedokonalému zpracování potravy v ústech a do žaludku se dostávají celé kusy potravy. Jejich trávení vyčerpává organismus a to málo užitečného co ze stravy dostaneme, potom organismu použije na trávení. Jednoduše řečeno - průmyslem a působením lidské civilizace znečištěné životní prostředí nadměrně zatěžuje lidský organismus. Tím však rostou nároky organismu na přísun živin, kterých je v potravě méně a méně. Proč? To se dozvíte v následujícím odstavci.

Jak se na tom podílí zemědělství?

Jak prokázali angličtí odborníci na výživu, kvalita ovoce a zeleniny se již zhruba 50 let snižuje. Přání zákazníků kupovat pouze to, co lahodí oku, vedlo k dramatickému poklesu vitamínů, minerálních látek a stopových prvků v půdě. Vědci ze Sussexu zkoumali různé druhy ovoce a zeleniny z hlediska obsahu těchto látek a porovnávali výsledky s údaji získanými v posledních 40 letech. Podíl životně důležitých minerálů poklesl v tomto období u některých druhů o více než 50 %. Tak např. obsah sodíku v tyčkovém fazolu poklesl téměř na nulu. Sodík je důležitý pro funkci nervové soustavy a tvorbu svalů. Brokolice ztratila během padesáti let okolo 75 % draslíku, který posiluje zuby a kosti. Stejné výše dosáhl i úbytek hořčíku u mrkve. Hořčík chrání tělo před srdečními chorobami, astmatem a ledvinovými kameny. U špenátu se snížil obsah železa v průměru o 60 %. Odborníci na výživu spatřují příčiny snížené kvality ovoce a zeleniny v moderním zemědělství. Stále více se na pole aplikují průmyslová hnojiva, která podporují růst užitkových rostlin. Půda je proto už dávno vyčerpaná. Navíc snahy šlechtitelů jsou směrovány na vývoj produktů, které krásně vypadají, jsou rezistentní vůči chorobám a lze je dlouho skladovat.Výzkumy potvrdily výsledky studie publikované v časopise British Food Journal v roce 1997.

Co potravinářský průmysl?

Potravinářský průmysl a chemické koncerny nás neustále přesvědčují, že kvalita našich potravin a výživy nebyla nikdy vyšší než teď, v době polotovarů a hotových jídel. Nabídka je skutečně pestrá, obaly lákavé, chutě dráždivé. Můžete nakoupit speciality ze vzdálených zemí, stejně jako luxusní delikatesy, zmražené hotové pokrmy, instantní minutky ze sáčku - nikdy v minulosti nebylo dostupné takové množství chuťových lákadel a možností ukojení chuti k jídlu. Avšak skutečná kvalita výživy je na mile vzdálena této podobě blahobytu. Čím více je potravina zpracovávána, to znamená rozmělněna, rafinována, zahřívána, konzervována, či preparována, tím více ztrácí své původní kvality. Nejen že těmito procesy ztrácí mnohé látky potřebné k životu, nýbrž je ještě obohacována nežádoucími chemickými přísadami (konzervační látky, barviva, prostředky ovlivňující technologické vlastnosti, antioxidační činidla, arómata, sůl, cukr či umělá sladidla a mnohé další zákonem schválené chemikálie, tzv. "éčka". Všechna tato aditiva mají zlepšit, či upravit chemické složení potraviny a fyzické vlastnosti jako ochranu před nežádoucími změnami. Např. skladováním klesá obsah vitamínu C v ovoci po několika týdnech na 2/3. U zeleniny je to ještě horší, neboť během několika dní klesá jeho obsah na nulu. Nakoupíme-li potraviny skladované v obchodě, ztrácíme 35% vitamínu A a 20% beta-karotenu.

Jaké jsou ztráty živin při vaření?

Během vaření může ztratit zelenina v průměru 75% obsahu vitamínů oproti čerstvému a syrovému stavu. Tato ztráta se však může pohybovat až do sta procent. Během varu se ztrácejí především vitamíny rozpustné ve vodě - vitamíny skupiny B, vitamín C. Posledně jmenovaný se ztrácí také v páře. Existují ale odolnější vitamíny - především vitamín A. Vaříme-li nad párou, je ztráta tohoto vitamínu nízká. Avšak při smažení je jeho ztráta veliká. Čím více a déle vaříme, tím více ničíme vitamíny.

Ovlivňuje nás chemizace potravy?

Každý občan průmyslových států přijímá v potravinách podle odhadů asi 2,5kg chemikálií ročně. Sortiment je nepřeberný - těžké kovy, pesticidy a další látky na ošetření rostli, zbytky hnojiv, veterinárních léčiv, hormony, radioaktivní látky, průmyslové odpadní a znečišťující látky a mnohá další residua a produkty vzájemných reakcí těchto látek, které mohou působit karcinogenně, mutagenně ba přímo toxicky. A k tomu ještě ony nespočetné, zákonem schválené potravinářské přísady - barviva, arómata, konzervační látky, plnidla apod.

Co to znamená pro nás a naše zdraví?

Neplnohodnotná strava tak neplní svoji základní funkci - dodat všechny nezbytné živiny - a dochází k narušení normálních funkcí našeho organismu. Tato nerovnováha se však nemusí projevit navenek okamžitě, ale může být skrytá. Organismus má totiž obrovskou "samouzdravovací" schopnost a tak se snaží vyrovnávat tento nedostatek živin čerpáním z vnitřních zásob. Je-li však nedostatek živin dlouhodobý, dochází k postupnému čerpání těchto zásob, až dojde k jejich naprostému vyčerpání. Tak vzniká nemoc. Člověk je jediný tvor, který svoji potravu před tím, než ji sní, zničí.

Léky = chemie. A chemie škodí!

Jak už jsem řekl výše, chemické látky nepřirozenou formou dodávané do organismu nejsou právě ideální pro náš organismus a naše zdraví. Často jsou to látky pro život škodlivé až nebezpečné. A pokud ještě navíc vědomě dodáváme do organismu, byť formou léků, je to jen urychlení devastace organismu a přirozených pochodů v našem těle. Každý slušný lékař vám řekne, že léky minimálně tolik škodí, jako pomáhají. Tak proč nám je neustále předepisují? Na rýmu, kašel a další život ohrožující nemoci. Samozřejmě, pokud jste v ohrožení života a není jiné východisko, pak se nedá nic dělat. Ale proč chodit s kanónem na komáry? Když to všechno shrneme, dostává se na náš stůl neživá strava plná chemie.

Co s tím můžeme sami udělat?

Existuje několik řešení, ale dle mašeho názoru je účinná pouze komplexní péče o své zdraví. Pochopením základních principů výživy a poznáním všech důležitých živin, jež naše tělo potřebuje, můžete zlepšit harmonickou rovnováhu v organismu, která je základem našeho celkového zdraví. Jezte potraviny, které vám budou škodit relativně nejméně. Ale především! Dodávejte organismu všechny potřebné látky, které jsou nezbytné pro jeho správnou funkci - vitamíny, minerály a stopové prvky. Už víme, že naše současná strava toho není schopna!

Čím jsou prospěšné doplňky  výživy i kosmetiky pro nás a naše zdraví?

Hlavním cílem doplňků stravy je podpořit samoléčebné schopnosti organismu a v případě použití klasických postupů a léků také omezit jejich negativní vedlejší efekty nebo přinejmenším zkrátit dobu léčby nebo rekonvalescence. Tyto přípravky doplňují látky, které našemu organismu chybí. Podporují samoléčebné procesy, posilují imunitu a odolnost organismu a v neposlední řadě pomáhají při klasické léčbě. Jejich užíváním přistupujete mnohem šetrněji k našemu organismu a jeho problémům. Naše výrobky jsou vyráběny s ohledem na všechny problémy, o kterých jsme se zde bavili. Při výrobě nejsou použity žádné chemické látky. Naše produkty splňují nejvyšší nároky kvality spotřebitelů.

Říkáte, že jste už nějaké dopňky zkoušeli, ale bez znatelného efektu?


Pravděpodobně to způsobil nedostatek informací při výběru vhodného produktu, nebo špatné složení přípravku s použitím chemikálií při výrobě. Ale díky správné výživě se vyhnete zbytečným chybám. Sice vám nemůžeme zaručit, že budete moci odbourat užívání klasických léků, se všemi škodlivými účinky, ale uděláme vše proto, abychom našli nejlepší řešení pro vaše zdraví. Naše firma bere tudle výzvu jako poslání pomoc všem lidem na světě. A proto jsme hrdí na produkty, které vám přináší zdraví, vitalitu, a uspokojivý život. Tým vám děkuje, že jste věnovali svůj čas k předčtení tohoto článku a věříme, že naše výrobky pro vás a vaše zdraví budou prospěšné.


Ukázka úbytku složek v půdě


Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky